maandag 2 juni 2008

Air Task Force opnieuw in actie in andere provincies

De Nederlandse gevechtstoestellen van de Air Task Force (ATF) werden de afgelopen tijd ook weer ingezet in andere provincies om bondgenoten te hulp te komen. Dat maakte het ministerie van defensie donderdag bekend.

Naast de inzet ten behoeve van de Task Force Uruzgan ondersteunden ATF F-16´s door middel van wapeninzet ISAF-troepen in de provincies Helmand en Paktika. Hierbij zijn mogelijk slachtoffers gevallen.

De provincie Paktika ligt in zuidoost Afghanistan aan de grens met pakistan en behoort tot het Regionaal Commando Oost van de ISAF-veiligheidsmacht.

Een Nederlandse Apache-helikopter kwam eenmaal in actie in Helmand, waarbij het boordkanon werd gebruikt om waarschuwingsschoten af te vuren.

Kandahar Air Field
Kandahar Air Field (KAF) was de afgelopen tijd wederom een aantal malen doelwit van raketaanvallen. Daarbij werd minimale schade aangericht aan de infrastructuur en vielen geen slachtoffers.

Op KAF staan de F-16´s en Chinooks van de Air Task Force gestationeerd. Ook is er het commando van het ISAF Regional Command South gevestigd, dat momenteel wordt geleid door Canada.

Verder is KAF de thuisbasis van de Canadese Task Force Kandahar en gebruiken meerdere ISAF-partners het veld als toegangsbasis tot Zuid-Afghanistan.